ADP ORADEA

Administraţia Domeniului Public Oradea

 •   &nbspPiaţa Cetate

     Piaţa Cetate

 •   &nbspPiaţa Rogerius

     Piaţa Rogerius

 •   &nbspPiaţa Decebal

     Piaţa Decebal

 •   &nbspPiaţa Nufărul

     Piaţa Nufărul

 •   &nbspPiaţa Ioşia

     Piaţa Ioşia

 •   &nbspPiaţa Obor

     Piaţa Obor

 •   &nbspGrădina Zoologică

     Grădina Zoologică

 •    Ştrandul Ioşia

     Ştrandul Ioşia

 •   &nbspCimitirul Municipal

     Cimitirul Municipal

 •   &nbspAquapark Nymphaea

     Aquapark Nymphaea

 •   &nbspAdăpostul Grivei

     Adăpostul Grivei

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11

De la pieţari nemulţumiţi de condiţiile în care îşi vând mărfurile până la pensionari supăraţi că nu mai au liber în Ştrandul Ioşia ori iubitori de câini înfuriaţi de eutanasieri, în ultimii cinci ani cu toţii şi-au îndreptat înjurăturile nu doar spre primarul Ilie Bolojan, ci şi către şeful Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica. Liberalul le-a încasat pe toate, fără să cârtească. "Mi-e drag ce fac", zice el.

Deţinută de municipalitate, ADP este acum o afacere care merge pe profit, iar anul acesta are un buget de investiţii de aproape 8 milioane euro. Grosul merge în amenajarea parcării subterane din strada Independenţei, unde lucrările sunt întârziate cu vreo 3 luni, dar - spune directorul - tot se vor încheia la termen, în iulie 2016.

Apropiat al edilului Oradiei, Andrica ar putea primi şi sarcina de a administra primul aquapark al oraşului, pentru a-l face competitiv cu cele ungureşti, misiune deloc uşoară în condiţiile unei concurenţe acerbe.

Liviu Andrica Director General ADP.

Piaţa Rogerius, ultima sută de metri

- ADP răspunde de toate: pieţe, ştranduri, Zoo, adăpostul pentru câini şi Cimitirul Municipal. Se autogospodăresc aceste structuri?

- Administraţia Domeniului Public are în grijă domeniul public, care cuprinde Cimitirul, Ştrandul Ioşia, Grădina Zoologică, adăpostul pentru câini şi WC-urile publice, şi domeniul privat, care cuprinde cele şase pieţe. În domeniul public, ideal ar fi să nu avem nevoie de subvenţii de la municipiu, dar cu excepţia Ştrandului avem nevoie. Domeniul privat, cu mândrie vă spun, funcţionează foarte bine, avem profit în fiecare an. Parte din el îl redirecţionăm către Primărie, dar cea mai mare parte o reinvestim. Toate lucrările de investiţii şi reparaţii sunt din surse proprii, municipiul nu ne-a alocat niciun leu, iar ADP nu a făcut nicio propunere de modificare a taxelor şi a tarifelor pentru anul 2016.

- În ce stadiu sunt lucrările la Piaţa Rogerius, care trebuiau finalizate până pe 30 septembrie? Riscă ADP să piardă banii europeni?

- Centrul de afaceri de la Piaţa Rogerius este finalizat 90%, termenul este sfârşitul lunii octombrie. Nu sunt riscuri, pentru că se va finaliza la termenul asumat.

"Nici la nuntă nu e toată lumea mulţumită"

- Sunteţi mulţumit de felul cum arată acum Piaţa? Comercianţii zic că din cauza uşilor de acces înguste nu-şi pot pune combine frigorifice în spaţiile alocate, sau că mesele sunt mai mici decât înainte.

- Faţă de ce a fost, eu zic că nu se poate compara. Înainte, când era cald afară, era cald şi în piaţă, iar frigul era frig. Această piaţă e cea mai importantă pentru noi ca număr de comercianţi, peste 1.000, oameni care au fost mutaţi de două-trei ori, motiv pentru care le şi mulţumesc pentru înţelegere. Dar nici la o nuntă - unde se mănâncă, se bea şi se joacă - nu toată lumea este mulţumită. Totuşi, sunt aproape sigur că partea de comercianţi nemulţumiţi va fi mică. Cât despre nemulţumirile punctuale, oamenii trebuie să înţeleagă că nu mai pot reveni exact pe vechile amplasamente, iar procedurile de realocare le aplicăm transparent.

- În ce fază sunt lucrările pentru realizarea parcării subterane şi pasajului dinspre aceasta spre Piaţă? Când obiectivul va fi dat în folosinţă, câte locuri vor fi la dispoziţia clienţilor?

- Pasajul e realizat până la limita pieţei, la parcare am dat ordinul de începere a lucrărilor, cu termen de 11 luni, adică până în august 2016. La final, cele 400 locuri vor fi suficiente, mai ales că vom instala un sistem care să permită celor care vin la cumpărături să parcheze gratuit 30-45 de minute.

- De felul în care a fost "pavoazată" Piaţa Decebal sunteţi mulţumit?

- Eu zic că arată bine pentru fondurile pe care le-am alocat acolo.

Ai, n-ai treabă, mergi la Ocska!

- În weekend, Piaţa Obor este unul dintre cele mai aglomerate locuri din oraş, dar are aspectul unui bâlci. Cât timp va rămâne aşa?

- Piaţa Obor, dacă n-ar fi bâlci, n-ar avea atâţia vizitatori. Duminica, acolo sunt până la 10.000 de oameni. Ai, n-ai treabă, duminica eşti în Ocska. Mi se spune că este cea mai modernă piaţă de acest gen din România. Cred că investiţii mai mari nici nu îşi au rostul, dat fiind că funcţionează la capacitate maximă doar duminica. Urmează să inaugurăm aici 23 de module pentru comercianţi, ceea ce va duce la schimbarea aspectului, şi vom avea şi o spălătorie auto.

- Ce măsuri aţi luat pentru a separa producătorii de comercianţi în pieţe, cum impune legea? Îi pot deosebi orădenii pe producători de cei care fac doar negoţ?

- Comercianţii din piaţă sunt de ani de zile şi şi-au format clientelă în funcţie de calitatea produselor, dar şi de locul lor ca pieţari. Aşadar, este dificil să adunăm la un loc toţi producătorii sau agenţii. Deocamdată, am pus autocolante pe tarabe.

- Cât de moderne sunt celelalte pieţe din Oradea? Ce investiţii ar mai trebui făcute?

- Valoarea investiţiilor în pieţe este în acest an de 820.000 de euro şi eu cred că am ajuns la un nivel mulţumitor. Acum avem de lucru la calitatea serviciilor. De exemplu, pentru a le asigura siguranţă cetăţenilor, am instalat sisteme de supraveghere în toate pieţele.

- Veţi mai redeschide vreodată piaţa en-gros care funcţiona în Obor?

- Niciodată în Obor. Poate după ce municipiul va trece peste vârful de investiţii vom face un centru de colectare a legumelor şi fructelor, pentru a veni în întâmpinarea celor care produc în Zona Metropolitană şi împrejurimi, şi pentru a oferi produse cât mai proaspete pieţelor. Cred că este util, deoarece - aşa cum mi-a zis o doamnă - pieţele vor continua să meargă pentru că, spre deosebire de supermarketuri, ele au suflet.  

"Vă invit în Ştrandul Ioşia"

- ADP ar putea prelua administrarea viitorului aquapark Nymphaea. E pregătită societatea pentru o asemenea responsabilitate?

- Suntem un posibil administrator şi eu zic că suntem pregătiţi. Nu avem un plan de management deocamdată, dar am delegat pe şantier un coleg, inginer constructor, ca să fim pregătiţi.

- Va reuşi aquapark-ul nostru să facă faţă concurenţei din Felix sau din Ungaria?

- Nu pot să vă răspund, nefiind un proiect ADP.

- Vara aceasta aţi eliminat gratuitatea accesului pensionarilor în Ştrandul Ioşia. Cum a afectat asta ştrandul? A fost mai curat, aţi avut mai mulţi clienţi?

- Sunt mândru de Ştrandul Ioşia, invit pe oricine acolo, eu în Ioşia merg să înot în fiecare săptămână. În această vară încasările s-au triplat, s-au triat cei care veneau de fapt să facă baie, iar imaginea ştrandului s-a schimbat. De asemenea, am introdus turnicheţi şi am amenajat un bazin cu apă de înot, iar tinerii au venit spre ştrand.

- Împreună cu doi colegi, aţi fost condamnat acum doi ani la închisoare cu suspendare pentru moartea unei fetiţe în Ştrandul Ioşia. Ce măsuri aţi luat pentru ca asemenea incident să nu se repete?

- Aceea a fost sentinţa Judecătoriei, dar Curtea de Apel Oradea ne-a absolvit de vină. De atunci am iniţiat o procedură de verificare a grilajelor căilor de scurgere, am îmbunătăţit sistemul de supraveghere, sporind numărul salvamarilor, iar directorul tehnic care îl are în subordine vizitează aproape zilnic acel ştrand.

Parcări şi... poveşti

- Prin ADP se desfăşoară şi lucrările la parcarea subterană din strada Independenţei. În ce stadiu sunt? De ce acolo abia numărăm câţiva muncitori?

- La ora actuală lucrările sunt într-o întârziere între 2 şi 3 luni. Se lucrează la 12,5 metri adâncime, mult sub nivelul Crişului, şi apare neprevăzutul. La adâncime nu ştii ce găseşti. Au apărut infiltraţii, dar constructorul promite că lucrarea va fi finalizată la termen.

- Se spune că parcarea subterană ar pune în pericol sinagoga din apropiere, care ar fi început să se şi încline. E adevărat sau doar poveste urbană?

- Doar o poveste. Am contractat o firmă care a montat nişte mine de măsurare a înclinaţiei şi a mişcării, şi nu a depistat nimic.

- La Cimitirul Municipal se înlocuieşte gardul. Era necesară şi prioritară lucrarea în condiţiile în care, la câteva sute de metri, nu toţi clienţii Pieţei Obor au locuri de parcare? De ce nu s-au amenajat locuri de parcare de-a lungul gardului, fiindcă locul permitea?

- Banii pentru această investiţie sunt de la Cimitir, era firesc să se întoarcă acolo. Proiectul prevede şi amenajarea de locuri de parcare, dar perpendicular pe gard, nu paralel, cum era până acum. Ca o noutate despre cimitir, pot să vă mai spun că am primit 5,7 hectare pentru extinderea lui, iar un hectar spre strada Ceyrat îl păstrăm pentru o zonă comercială, cu o sală de pomeni, ateliere şi magazine de coroane şi flori.

- Câte locuri din cimitir au fost "expropriate" ca urmare a neplăţii taxei?

- Deocamdată niciunul, această procedură trebuie parcursă în doi ani şi jumate.

- În incinta Adăpostului Grivei angajaţii au amenajat o grădină de legume. Să înţelegem că au dispărut câinii vagabonzi din oraş, că au fost exterminaţi în masă?

- În adăpost avem acum 44 de câini. Pe străzi sunt tot mai puţini, pentru că a existat programul Primăriei de sterilizare a câinilor de pe domeniul privat şi pentru că noi i-am colectat pe cei de pe domeniul public. O parte au fost eutanasiaţi, dar o parte mare au fost daţi spre adopţie. Acum avem şase ţarcuri libere, aşa că angajaţii cred că ar trebui felicitaţi. Eu le-am dat aprobare şi am fost bucuros că s-au gândit să folosească, pe cheltuiala lor, un teren nefolosit. Să ştiţi că legumele de acolo au hrănit animalele de la Zoo.

- Din câte localităţi vecine ridicaţi maidanezii? Ce se întâmplă cu ei după ce îi prind hingherii?

- Avem contracte cu comunele Oşorhei, Sânmartin, Sântandrei şi Paleu. Îi aducem la adăpost, sunt sterilizaţi, deparazitaţi, cipaţi şi daţi spre adopţie. Ne dorim să pornim şi un site pentru "Grivei", unde să punem poze cu căţeii, să fie şi mai mulţi adoptaţi.

La Zoo, ca la ţară

- Este atractivă Grădina Zoologică pentru orădeni? Ce animale intenţionaţi să mai aduceţi?

- Ar trebui să fie mai atractivă. Am o idee, luată de la Nyíregyháza: să amenajăm o gospodărie ţărănească specifică Bihorului, cu grajd, fânar, vaci, porci, iepuri, cal. Copiii de azi nu mai ştiu cum arată o gospodărie la ţară. De asemenea, aş vrea ca orele de biologie ale elevilor să se ţină la Zoo, avem pregătită acolo şi o sală cu pupitre. Ar trebui şi să creştem numărul animalelor, dar nu putem decât prin donaţii. Acum avem un locatar nou, o zebră, şi cred că ne-ar trebui o cămilă şi mai mulţi lei.

- Lucraţi la amenajarea unui nou sediu al ADP în parcarea supraterană din spatele Palatului de Justiţie. De ce aveţi nevoie de el?

- În sediul actual, de lângă Piaţa Cetate, spaţiile sunt mici şi insalubre, iar o societate prosperă nu poate funcţiona fără condiţiile necesare.

- Conduceţi ADP Oradea de cinci ani. Ce reuşite şi ce eşecuri vă asumaţi?

- Tot ce este făcut îmi asum şi, vă spun sincer, cu mândrie. Un eşec pe care mi-l asum, de altfel şi cea mai mare durere a mea, este decesul acelei fetiţe în accidentul din Ştrandul Ioşia.

- Ce planuri aveţi pentru anul viitor?

- Să finalizăm lucrările pe care le avem în derulare.

- Sunteţi perceput ca unul din oamenii de încredere ai primarului Ilie Bolojan. Intenţionaţi să candidaţi la viitoarele alegeri locale?

- Nu intenţionez. Dacă e nevoie de mine, voi candida. Dar prea mi-e dragă ADP...

Articol preluat din ebihoreanul: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/seful-adp-liviu-andrica-pietele-vor-continua-sa-mearga-pentru-ca-spre-deosebire-de-supermarketuri-au-suflet-123501.html

Anunţuri

 • Anunt organizare concurs pentru 1 post de electrician, 1 post de zidar, 1 post de șofer profesionist (cat. B și C), 1 post de șofer (cat. B) +

  Administraţia Domeniului Public SA Oradea organizează selecție de personal pentru: - 1 post de electrician; - 1 post de zidar;             Condiții Read More
 • SPAȚII COMERCIALE DISPONIBILE IN LUNA FEBRUARIE 2021 +

  Administrația Domeniului Public SA Oradea deține mai multe spații libere în piețele orădene, spații ce vor fi scoase la licitație Read More
 • ADP organizează licitație publică cu strigare, în vederea închirierii unui spațiu comercial în suprafață de 53 mp, situat în Grădina Zoologică Oradea +

  Administrația Domeniului Public SA organizează, în data de 16.02.2021, ora 12, la sediul social din mun. Oradea, str. Gheorghe Dima, Read More
 • ADP organizează licitație publică cu strigare, pentru atribuirea locurilor de vânzare a produselor specifice lunii martie. +

  SC ADP SA organizează marți, 09.02.2021, ora 10, la Piața Cetate, ora 11, la Piața Nufărul, ora 12, la Piața Read More
 • Anunt organizare concurs pentru 1 post de electrician, 1 post de lăcătuș, 1 post de zidar +

  S.C. Administraţia Domeniului Public S.A. Oradea organizează selecție de personal pentru: - 1 post de electrician; - 1 post de lăcătuș; - 1 Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24

Comunicate

 • Programul aquapark-ului Oradea pentru minivacanţă +

  Conducerea SC Administraţia Domeniului Public SA Oradea informează că în Read More
 • Minuta dezbaterii publice cu privire la proiectul regulamentului de organizare si functionare impreuna cu lista de tarife pentru Aquaparkul Oradea +

  In baza prevederilor Legii nr 52/2003 privind transparenta decizionala in Read More
 • Dezbatere publică privind Regulamentul de Organizare şi Funcţionare împreună cu propunerea Listei de tarife pentru Aquaparkul Oradea - MODIFICARE +

    DEZBATERE PUBLICĂ În conformitate cu prevederile art.7 din Legea Read More
 • Dezbatere publică privind Regulamentul de Organizare şi Funcţionare împreună cu propunerea Listei de tarife pentru Aquaparkul Oradea +

  Nr. 4898 din 11.05.2016 DEZBATERE PUBLICA 11.05.2016 In conformitate cu Read More
 • COMUNICAT privind Ziua Morţilor 2015 +

  COMUNICAT privind Ziua Mortilor 2015 Conducerea SC Administratia Doemniului Public Read More
 • 1
 • 2

Ştiri

 • Au apărut pepenii în piețele orădene +

  Au apărut pepenii în piețele orădene Faimoșii pepeni din Oltenia Read More
 • Pui de tamarin cu creastă la Zoo Oradea +

    O specie de maimuțe pe cale de dispariție Un Read More
 • Gratis e prea scump +

  Dacă ar fi fost "normali" la cap, primarul Oradiei şi Read More
 • Închis pentru... deschidere! Noul Aquapark va fi deschis abia către final de sezon şi la preţuri nepopulare +

  Clădirea străluceşte a nou, aruncând lumini vesele pe gresia multicoloră Read More
 • Piaţa Obor s-a înnoit: în locul gheretelor dărăpănate are chioşcuri uniforme +

  De câteva zile, vechile gherete din piaţa Obor, care găzduiau Read More
 • 1
 • 2

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării presupune acordul dumneavoastră conform politicii de confidenţialitate.

  Sunt de acord cu cookies.
Regulamentul UE 2016/679 (Regulamentul GDPR)